U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

Jan-van-Ruusbroeckollege - Brussel

 

EDITIE 13 – ZEVENTIENDE JAARGANG – 04 JUNI 2012

VAN DE REDACTIE

Het schooljaar is nu echt in een stroomversnelling gekomen, de lang verdiende vakantie komt in zicht. Op sportief gebied staat ons heel wat te wachten: het EK-voetbal, de Ronde van Frankrijk en natuurlijk de Olympische Spelen in Londen. Goed getrainde sporters ontmoeten er elkaar en gaan tot het uiterste. De komende examens zijn onze uitdaging  en ook hier is een goede training aan te raden.
Kun jij de examenstress te lijf gaan? Misschien met de volgende tips…

  • Zorg ervoor dat je notities volledig en in orde zijn.
  • Zorg voor een evenwicht tussen studie en ontspanning, zorg voor afwisseling.
  • Als je telkens tijd neemt om leuke dingen te doen, zodat je je tussendoor ontspant, kan de leerstof beter bezinken en waarschijnlijk bevordert de ontspanning ook je creativiteit.
  • Bedenk ook hoe je jezelf kunt belonen voor het harde werken. En geniet van die beloning!
  • Tijdens het examen zelf is het belangrijk te beseffen dat spanning erbij hoort, dat spanning goed kan zijn. Blijf rustig.
  • Gebruik je energie voor het examen, verspil ze op dat moment niet aan gepieker.
  • Krijg je tijdens het examen een black-out, pauzeer dan even of ga verder met iets anders.

Veel succes!

LIEF EN LEED OP HET COLLEGE

Wij gedenken de grootmoeder van mevr. Vanderstappen (leerkracht PO, esthetica). En wij verwelkomen Otto, kleinzoon van Mia Cochez-De Maeyer (oud-leerkracht) !

Beschrijving: Beschrijving: http://mm1.nl/60/content/images/Teleblok.jpgTELEBLOK

Voor veel studenten zorgt de examenperiode voor vragen, zorgen en stress. Met een vernieuwde website en de telefoon- en chatlijn is Teleblok er voor studenten die nood hebben aan tips, informatie of een anoniem gesprek.

SLOTWEEK VAN VOICE

Het eerste werkjaar van de leerlingenraad in de formule en onder de naam van VOICE werd schitterend afgesloten met een Eén-tegen-allenspel op donderdagmiddag 10 mei en een slotshow tijdens de vrijdagmiddagpauze van 11 mei. Voor het grote spel waren er 16 opdrachten, waar zeer uiteenlopende talenten voor nodig waren, zodat alle leerlingen aangesproken werden. Zo moest er onder andere gedurende het hele spel gekickerd, gevolleybald en gelopen worden. Meer dan 500 kussen werden verzameld, meer dan 100 vlechtjes werden gemaakt en er werden zowat 75 sudoku’s en allerlei andere raadsels opgelost. Ondanks het wat minder goede weer was dit een groot succes en het opzet van de leerlingen was gelukt, met een tegenprestatie van de leerkrachten als gevolg. Vrijdagmiddag konden de leerlingen en leerkrachten tijdens hun picknick op de speelplaats genieten van het slotmoment van VOICE. Nieuwe leden werden gerekruteerd en de zesdejaars werden uitgezwaaid. Annelien, Charlotte, Alex en Elien, we gaan hen volgend jaar verschrikkelijk hard missen, maar kunnen gelukkig rekenen op een nieuwe jonge ploeg met Louise als voorzitster en Elvire als onder-voorzitster. Het hele gebeuren kreeg een  feestelijk tintje dankzij de muzikale begeleiding van een talentvolle zesdejaarsband. Als laatste verrassing volgde tijdens de laatste pauze de tegenprestatie van de leerkrachten. De leerlingen werden getrakteerd op allerlei lekkers. VOICE is dit jaar niet onopgemerkt gebleven en aan de nieuwe aanmeldingen te zien is het een groot succes. Een dikke proficiat aan de hele ploeg en hopelijk tot volgend schooljaar!

CULTUURDAG  4de JAAR : LUIK - LIEGE

Luik: tot goed een week geleden was deze stad voor velen niet meer dan een vervallen industrieterrein in het hartje van de Ardennen. Al snel werd echter duidelijk dat “het Palermo aan de Maas” veel meer te bieden heeft. Na een vlotte treinreis kwamen we ’s ochtends aan in de meest  dichtstbevolkte stad van Wallonië. Enkele zonnestralen kwamen zachtjes door de stapelwolken priemen en maakten komaf met de vooroordelen dat Luik een saaie en grauwe industriestad is. Het goede weer kwam de sfeer alleen maar ten goede en enkele minuten later mocht iedereen in groepjes de stad verkennen. Elk groepje kreeg een stadskaart en een opdrachtenboekje toegestoken. Hierin stond (uiteraard in het Frans) een route beschreven die ons langs de mooiste plekjes van de stad gidste: van een smal en gezellig winkelstraatje tot de ruime haven waar ieder jaar enkele duizenden schepen aanmeren. In enkele luttele uurtjes openbaarde de stad al haar geheimen voor ons. Op het einde van de lange, maar sfeervolle tocht stond ons nog een laatste verrassing te wachten: een steile trap van bijna 400 treden torende boven ons uit en was de laatste hindernis die we moesten doorstaan om de opdracht tot een goed einde te brengen. Toen we aankwamen op de top van de heuvel genoten we even van het panoramisch uitzicht over de stad. Vervolgens kregen we een dik uurtje vrij om ergens te gaan eten en de stad op eigen houtje verder te verkennen. In de namiddag konden we het iets rustiger aan doen en gingen we de straten in om de moderne Luikenaar eens goed aan de tand te voelen en te confronteren met vragen die we in de lessen Frans hadden voorbereid. Het weer sloeg rond de middag echter helemaal om en liet ons helaas niet toe om buiten mensen te gaan ondervragen. Gelukkig liepen er genoeg sympathieke Luikenaars rond in het plaatselijke (en tevens droge) winkelcentrum.  Omstreeks vijf uur werd het tijd om te vertrekken. De meesten hadden er een vermoeiende, maar verrijkende dag opzitten. Iedereen vertrok naar huis met een heleboel mooie herinneringen, enkele knappe foto’s en een hoop natgeregende kleren …

(Dieter Decraene, 4 Wet)

CULTUURDAG EERSTE GRAAD

Enkele impressies van onze leerlingen:

Kunst in de metro en bezoek ABC-huis

Op dinsdag 15 mei zijn we met de metro door Brussel gereden op zoek naar kunst in de metrostations. We kregen telkens een opdrachtje en lazen een stukje uitleg bij het kunstwerk. We wisten niet dat er in de Brusselse metro zoveel kunst aanwezig is. In de namiddag zijn we naar het ABC-huis geweest. Daar hebben we zelf een paar kunstwerkjes mogen maken. Het was een leuke en leerrijke dag.

Lana Heymans, 1 MB

Velzeke

Op de cultuurdag, dinsdag 15 mei, gingen we met het eerste jaar Latijn naar de Gallo-Romeinse site in Velzeke. De jongens kregen er een workshop over de wapens van de Romeinen en de Galliërs terwijl de meisjes wat bijleerden over hun klederdracht. We bezochten ook, allemaal samen uiteraard, het museum. We leerden er vooral over de culturen die in elkaar vermengd werden en de invloeden die er nu nog van te zien zijn. Ook was er een tijdelijke tentoonstelling met gerestaureerde wapens. Er stonden verder ook Lego®-mannetjes opgesteld in Romeinse aanvalspositie. Kort samengevat: een superdag die ook leerrijk was!

Jan-Felix De Man, 1 LF

HLN en TechOV

Toen we 's ochtends met de bus naar de redactie van Het Laatste Nieuws vertrokken, zat de sfeer er al goed in.  In Kobbegem aangekomen leidde een leuke gids ons rond. Eerst kregen we een diashow over media en later bezochten we de redactie zelf. Wat een hoop computers! Het drukken van de krant hebben we spijtig genoeg niet kunnen zien, want dat gebeurt ergens anders, op een ecologische manier. De oude machines stonden er nog wel. In de namiddag vertrokken we naar het TechnOV (het vroegere KITO) en hebben we voor het eerst kennis gemaakt met een TSO-school. In het kader van ons vak techniek mochten we vier technische vakken uittesten. Het was heel leuk! We hadden weer eens een fijne en interessante dag achter de rug. Twee dagen later stonden we zelfs in de krant!!

Amber De Leener, 2 MA

Malagne

Tijdens de cultuurdag zijn we het Gallo-Romeinse archeopark van Malagne gaan bezoeken. In de voormiddag hebben we het park bezocht en heel wat uitleg gekregen over het dagelijkse leven in de Gallo-Romeinse periode. In de namiddag zijn we zelf aan het werk gegaan. Iedereen maakte een potje uit klei en versierde het. Na afloop namen we onze creaties mee naar school.

Barbara Titeca, 2 LC

FLANDERS FIELDS

Op 14 en 15 mei organiseerde de school voor alle vijfdejaars een vakoverschrijdend project rond de Eerste Wereldoorlog. Het project bestaat uit twee delen. Op maandag 14 mei volgden de leerlingen in groepjes van twaalf een halve dag verschillende vakken die de oorlog elk vanuit een andere invalshoek benaderen (Duits, Nederlands, Engels, geschiedenis, godsdienst, wetenschappen) .
Op dinsdag 15 mei gingen de leerlingen een dag op uitstap naar Ieper. Al vroeg in de ochtend, nog voordat de schooldeuren open waren, stonden de vijfdejaars klaar om met de bus richting Ieper te vertrekken.
Na een lange busrit kwamen we aan in het stadje, waar vier jaar lang hevig gestreden werd. Sommige leerlingen kozen voor een korte fietsroute gekoppeld aan een bezoek aan Poperinge. Andere leerlingen kozen voor een langere fietsroute (ongeveer 40 km) met tussenstops op plaatsen als Hill 60, Hill 62, het Passchendaelemuseum, …
Op Hill 60 werden we geconfronteerd met de restanten van de kraters, veroorzaakt door de Tweede Slag om Ieper. Bij de volgende stop (Hill 62) konden we in de echte loopgraven. De evolutie van onze fietstocht kwam overeen met de evolutie van WOI. Hoe dichterbij het eindpunt, hoe meer we met de gevolgen van de oorlog werden geconfronteerd. We kwamen langs verschillende begraafplaatsen zoals Tyne Cot en Langemark en sloten de dag af met het de indrukwekkende Menenpoort waar nog elke avond de Last Post wordt gespeeld.
Het was een geslaagde dag die velen van de vijfdejaars heeft doen stilstaan bij de choquerende oorlogsfeiten. Na al dat fietsen, was het plots veel stiller in de bus dan ooit tevoren.

CULTUURDAG ZESDEJAARS

Op 15 mei organiseerde de school voor iedereen een cultuurdag. In het zesde jaar kozen we ervoor de leerlingen hun bestemming én invulling zelf te laten bepalen via vergader- en opzoeksessies. Hiervoor trokken we een aantal lessen Nederlands uit.  De leerlingen kwamen per klas tot de volgende keuzes: 6 Klassiek trok een dag naar Brussel, 6 LaMT-MTWe en 6 EcMT trokken naar Brugge en 6 WeWi-EcWi en 6 HW-LaWe trokken naar Gent. De leerlingen staken deze dag volledig zelf in elkaar onder begeleiding van een aantal leerkrachten en hun klassenleraar. Uit verschillende reacties bleek dat dit voor de meeste klassen toch een succesvolle ervaring was.

TRIER AAN DE MOEZEL.

Traditiegetrouw trok ook dit jaar 4 klassiek met opgewekt humeur naar Trier. De leerlingen speelden zelf voor gids en brachten hun medeleerlingen en leerkrachten heel wat bij over de antieke cultuur van het stadje. Om de interesse op punt de houden, kregen ze de gelegenheid Trier op eigen houtje te verkennen en ondertussen hun Duitse kennis te testen. Niemand had gedacht dat in het Duits eten bestellen een waar avontuur zou kunnen zijn. Door een geslaagde flashmob zorgden de leerlingen voor wat extra sfeer op de Grote Markt van Trier. Onder begeleiding van de politie (wat een eer!) raakte de bus aan de jeugdherberg in Luxemburg. Na een leerrijke dag konden de leerlingen nog wat bijpraten tijdens een mooie avondwandeling langs de wallen van de stad. In het donker lagen het dal van de Alzette en de vallei van de Pétrusse er schitterend bij.  

KLASSIEKE DAG 3de JAAR : TONGEREN

Wat doe je als leerling uit een derde Griekse of Latijnse op de JVR-klassieke dag? Juist ja, Tongeren binnenvallen! Dat hebben we dan ook gedaan. Ons bezoek aan de tentoonstelling van Sagalassos zette meteen de juiste toon … Speciaal voor ons (en een aantal andere bezoekers) waren heel wat topstukken voor de allereerste keer uit deze antieke stad naar ons land overgebracht. Na ons cultuurbad in het museum konden we niet anders dan onze reis verder te zetten door de tijd. Een stevige wandeling doorheen de Gallo-Romeinse en middeleeuwse stad bracht ons bij heel wat fraais: van een aquaduct via een itinerarium tot in de basiliek … Onze historische fantasie werd eens te meer geprikkeld. Zo konden we dan moe, maar voldaan nog wat keuvelen en kaarten in de bus die ons terugbracht naar 2012 …

Ph. Moury

HIP  HIP  HOERA  Jieha !

Samen met twee andere Jieha!’s uit Vlaams-Brabant werden B.Leaf en Unifood geselecteerd om deel te nemen aan de provinciale finale Jieha! 2012.  Dus trokken op woensdagnamiddag 9 mei twaalf leerlingen uit 4 Ec en hun leerkrachten economie naar Leuven.  Hun opdracht was om hun onderneming voor te stellen aan een driekoppige jury van VOKA en Vlajo (Vlaamse Jonge Ondernemingen)
Onze JvR’ers gaven met succes het beste van zichzelf.  Beide Jieha!’s kregen een nominatie: B.Leaf voor hun marketing en Unifood voor hun team-spirit.  Als kers op de taart kaapte B.Leaf de prijs weg van beste Vlaams-Brabantse Jieha! 2012.  Die leerlingen gingen door naar de Vlaamse finale op woensdag 23 mei.  In zware concurrentie met de finalisten van de andere Vlaamse provincies, behaalde B.Leaf de award voor de beste merkpositionering.
Jieha! staat voor Jong Initiatief voor Ethische Handel.  Vzw Vlajo overkoepelt deze praktijkgerichte ondernemings- en verkoopservaring.  Op het einde van de rit gaat de winst naar een door de leerlingen zelfgekozen goed doel.
Een dikke proficiat voor de verantwoordelijken van B.Leaf en Unifood : August, Emma, Julie, Kumiko, Pieter en Robin (B. Leaf), Arno, Eline, Rani, Gauthier, Remy, Mégane (Unifood).

AND THE FIRST PRIZE GOES TO

Afgelopen woensdag heeft Within vintage in Leuven de prijs voor beste reclamefilmpje gewonnen op de Vlajo EnterPrize Awards! Kijk op http://vimeo.com/40810433

Catherine Behaeghe, Nurya Doorenbos, Hannah Vanspauwen, Nona Jacobs uit 5 EcMT, en Charlotte Thomas van 5 HW.

AWEL

Op 17 mei, de werelddag van de Kinder- en Jongerentelefoons, start de Vlaamse Kinder- en Jongerentelefoon een nieuw hoofdstuk. KJT Vlaanderen ruilt z’n naam in voor Awel.
Een nieuwe naam betekent ook een nieuw logo en een nieuwe website. Awel.be is een mobiele site waardoor kinderen en jongeren nu nog makkelijker de weg vinden naar Awel.