U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

Jan-van-Ruusbroeckollege - Brussel

 

EDITIE 14 – ACHTTIENDE JAARGANG – 06 MEI 2013

VAN DE REDACTIE

De wekker loopt 's morgens af: stap ik er meteen uit of blijf ik nog even liggen? Onmiddellijk onder de douche of zal ik alleen mijn gezicht wassen? Welke kledij trek ik aan? Smeer ik confituur op mijn brood of ga ik voor een bordje cornflakes? Drink ik koffie, thee of melk? Pak ik de krant of luister ik naar het nieuws? Blijf ik lezen of ga ik wat anders doen?
Je bent de hele dag bezig met het maken van keuzes. Je hoeft daar niet bang voor te zijn. Want als jij niet kiest, dan kiest een ander voor je. Dan wórdt er voor je gekozen!
Je bent vrij om te kiezen wat je wilt. Maar als je iets kiest, dan kies je ook altijd voor de gevolgen. Die zitten er onlosmakelijk aan vast.
Soms zijn we bang om de verkeerde keuze te maken .
Bang dat het ons hard zal raken.
Maar van een foute keuze, kunnen we leren.

Vele keuzes komen op je pad, ga ze niet uit de weg.

 

LIEF EN LEED OP HET COLLEGE

Wij staan even stil bij het overlijden van de mama van dhr. Ceuppens (leerkracht), de grootvader van Jolien Van Der Veken (3 LA) en de grootvader van Lien (2 MC) en Tom (4 LB2) Oostvogels.
De kapel is tijdens de middagpauze regelmatig vrijblijvend open voor een stil moment, zowel voor leerlingen als leerkrachten.

SAFFIEREN FEEST

Het laatste weekend van april wandelden veel meer mensen dan tijdens een gewone schooldag het college binnen. Het was dan ook feest … het 45ste schoolfeest van het Jan-van-Ruusbroeckollege!
In het auditorium zetten de leerlingen van 1 en 4 het aangrijpende Wie nu nog zwijgt, moet alles vrezen op de planken. Op de speelplaats vlogen de volleyballen en pannenkoeken in het rond en was een rondje op de koersfiets ook heel plezant. Veel opmerkelijke kunstaccenten werden getoond en/of onthuld: generaties op de speelplaats, vier blauwe foto’s, een smakelijk paneel in de lunchbox-studiebox, guerrilla-art. Culinaire hoogstandjes waren er overal te vinden: lekkere biertjes en bubbels, ruime keuze in het schoolrestaurant, aardbeienijsjes, mojito,… Na de gebedsviering op zondag speelden de jonge muzikanten een schitterend aperitiefconcert bij elkaar. De jongste pelikaantjes ontdekten met het blauwe draadspel opnieuw heel wat vakken, activiteiten, reizen en projecten.
In het bijzonder wil ik alle ouders, leerlingen, de adjunct en personeelsleden danken die met veel energie dit schoolfeest mogelijk maakten. Vooral in het schoolrestaurant was het ongezien teamwork … iedereen mag de data van de volgende editie al noteren en onthouden dat hier de benen onder tafel kunnen geschoven worden: 10-11 mei 2014.    

MEP : ATTACK !

Dit schooljaar werkten we rond het thema guerilla-art. De eerste graad samen met de derde graad maakten de school op allerlei creatieve manieren mooier!
De resultaten hebben jullie ongetwijfeld al bewonderd: zing mee aan de betonnen trap met de songcitaten, fluit mee met de lente origami figuurtjes aan de inkomhal, geniet van de felle kleuren van de actionpainting, laat je fantasie de vrije loop aan de wasdraad aan de speelplaatsdeur, bezin bij de mosgraffiti aan de refter beneden, laat je verleiden door de vele kleurrijke spiegels, bekijk de historische evolutie van de schoolpopulatie aan het zwembad, zoek de kleimannetjes, maak kennis met een onbekende, geniet van de verborgen complimentjes, eet met meer smaak in de lunchbox dankzij de prachtige muurcollage ... kortom laat je verrassen door kunst op school!
En er komt nog meer: we blijven de school attacken met kunstzinnige interventies. Wees paraat…  (Het MEPteam)

HET MAG GEWETEN ZIJN

Sinds een paar schooljaren is onze school gastschool voor stagiairs uit verschillende hogescholen en universiteiten. Heel wat leerkrachten in spe komen oefenen en kunnen rekenen op de begeleiding van onze vakmentoren. Onder hen oud-Ruusbroecers die de school door en door kennen, maar er zijn ook tal van andere studenten die naar ons college komen om er te proeven van het leerkrachtenleven. Het doet deugd te horen dat de meesten onder hen vertrekken met de boodschap dat ze later op JVR wel aan de slag willen gaan. Een pluim op de hoed van de school en natuurlijk ook op die van de vakmentoren.

STUDIEKEUZE

De graadcoördinatoren van de eerste en de tweede graad zijn begonnen aan hun klasbezoeken in het eerste en het tweede jaar. Onze meisjes en jongens krijgen meer uitleg over de profielen van onze studierichtingen en de uitwegen naar het tweede jaar, de tweede graad en de derde graad. Alle leerlingen hebben een proefkeuze gemaakt die dan later door de vakleerkrachten besproken zal worden. De ouders worden verwacht op donderdagavond 16 mei. Onze eerste-en tweedejaars kregen een groene of gele brochure mee met meer uitleg over de verschillende richtingen.

KUNST UIT RUUSBROEC IN JETTE

Vorig weekend namen twee leerkrachten deel aan het artiestenparcours in Jette. Mevr. Daelemans en mevr. Vanderstappen stelden hun werk tentoon in het huis van mevr. Creyf. Rond de 200 bezoekers bewonderden de krachtige beelden van mevr. Daelemans en de spitsvondige illustraties van mevr. Vanderstappen. Dat Ruusbroec kwaliteit in huis heeft  is hiermee weeral eens bewezen!

PROJECT VAN 1 EN 4: SAMEN OP DE PLANKEN

Zaterdag 27 april zat ons auditorium goed vol. Eerstejaars en vierdejaars sloegen de handen in elkaar om een mooi totaalspektakel op te voeren. Dit is een tekst die de kern van het project treffend omschrijft.
Er is al veel over geschreven, dus we mogen het vergeten... Maar als we het vergeten, begint het morgen weer opnieuw. Deze woorden van Stef Bos hebben de leerlingen ertoe aangezet om in de literatuur en poëzie op zoek te gaan naar teksten die blinde haat en racisme aan de kaak stellen. De teksten zijn van bekende en minder bekende dichters en auteurs. Werk van Anne Frank, Stef Bos, Liza Geens, Willi De Wit en vele anderen werd door de leerlingen gelezen, geïnterpreteerd en in scène gezet.
Meer nog dan ons confronteren met de zinloosheid van zoveel geweld, willen de leerlingen een boodschap brengen. Een boodschap van hoop en verdraagzaamheid. Klinkt cliché, maar kijk maar eens naar al die jonge mensen die  het beste van zichzelf hebben gegeven en die écht geloven dat wij het verschil kunnen maken. Kijk maar eens naar de unieke samenwerking tussen eerstejaars en vierdejaars. Leerlingen die de handen in elkaar hebben geslagen om door middel van dans, muziek, beeld en tekst weer te geven waar zij voor staan.
Onze oprechte dank aan alle leerlingen die mee hebben gewerkt aan de voorbereiding en uitvoering van deze voorstelling.  Onze oprechte dank aan de directie van ons college om dit project praktisch mogelijk te maken. Onze oprechte dank aan de ouders van de leerlingen om hun kinderen aan te moedigen zich te blijven engageren in grote en kleine projecten. Hier en nu en later en overal. ... wie nu nog zwijgt, moet alles vrezen!  (Ria Daelemans en Sven Van Grembergen)

 

UIT DE OUDE DOOS

Ruusbroec heeft van bij de start iets gehad met films. In navolging van filmpater Jos Burvenich in Turnhout (filmcriticus in Film en Televisie, bevriend met cineasten Ingmar Bergman, Michelangelo Antonioni en Federico Fellini) werden in het Sint-Jan-Berchmanscollege immers al jaren filmfora georganiseerd en deze traditie werd bij de start van ons college overgenomen. In het begin kwam Pater Burvenich zelf films inleiden en bespreken; later nam pater De la Marche deze taak met verve over.
De filmvoorstellingen hadden plaats in het cultureel centrum van Strombeek-Bever, voor de hogere cyclus van Ruusbroec en soms ook van Assumpta (een extra attractie in tijden van niet-gemengde scholen). Zoals de cineastennamen hierboven laten vermoeden ging het over meestal zeer ernstige en gelaagde films zoals Kreten en gefluister of Una giornata particolare.
Film kijken en bespreken met de klas werd in de jaren ‘80 in alle secundaire scholen meer en meer als vol aanzien. Het gevolg was dat het cultureel centrum van Strombeek-Bever zelf films begon te programmeren. Dat bespaarde de leerkrachten van Ruusbroec en Assumpta natuurlijk veel werk qua organisatie en voorbereiding, maar er was ook een groot nadeel: hoe meer scholen de zaal vulden, hoe meer het rumoer en het gefrunnik aan chipszakken het plezier van de echte filmfan vergalde …
Na enkele jaren besloten de geërgerde Ruusbroecleerkrachten (onder impuls van dhr. Vandoren) daarom het filmforum weer zelf in handen te nemen en uit te wijken naar de kleine, maar fijne filmzaal van de Militaire School aan de overzijde van het park van Laken. Hùn jonge rekruten kwamen in ons zwembad baantjes trekken en ruusbroecleerligen mochten in ruil gratis daar film kijken. Onze passages van de ingang van de kazerne naar de zaal verliepen niet altijd zonder incidenten of commentaar van de militairen, vooral toen ook meisjes in de rij opdoken …
Na enkele jaren werd de samenwerking met de Militaire School stopgezet. Klassieke filmfora waren intussen trouwens minder populair geworden. Meer en meer leerkrachten (voornamelijk neerlandici en leraren moderne talen) prefereerden met één klas of jaar naar een film te kijken die in hun lesaanbod paste en die dan ook grondig besproken werd. Ben X, Le huitième jour, Shakespeare in love, Der Tunnel, Amélie Poulain, 1984, Sophie Scholl waren (en blijven!) hoogtepunten.
Qua kijkcomfort was dat wel niet altijd ideaal. De films werden bekeken op oncomfortabele stoelen in een klaslokaal, in de forumzaal of de turnzaal. Vaak werden de films onderbroken tijdens de pauze wegens geluidsoverlast van de speelplaats. Soms werden films bekeken over verschillende lesuren doorheen de week; een leraar godsdienst die films in verschillende klassen tegelijk toonde, wist op de duur niet meer waar hij met welke klas zat (sommige leerlingen beweerden dat ze bepaalde films anderhalve keer zagen voor het einde bereikt was …). 
De aankondiging van de bouw van een auditorium klonk de cinefiele leerkrachten uiteraard als muziek in de oren. Sedert april 2011 kunnen zij er films presenteren in ideale omstandigheden. Misschien komt de goeie oude tijd van de filmfora terug? Op pater Burvenich kan daarvoor spijtig genoeg niet meer gerekend worden, die overleed in 2002 …