U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

Jan-van-Ruusbroeckollege - Brussel

 

EDITIE 16 – ACHTTIENDE JAARGANG – 07 JUNI 2013

VAN DE REDACTIE

Het schooljaar is nu echt in een stroomversnelling gekomen, de lang verdiende vakantie komt in zicht. Met de stijging van de temperatuur, wordt het vakantiegevoel aangewakkerd.
Terwijl de ministers hun visie op het akkoord over de onderwijshervorming toelichten, wordt op ons college hard gewerkt om een leerrijk jaar af te ronden. Intussen zijn onze leerlingen stuk voor stuk een jaartje wijzer. De komende examens dienen om dat te bevestigen. We wensen iedereen heel veel succes tijdens de examenperiode!

Kun jij de examenstress te lijf gaan? Misschien helpen de volgende tips…

  • Zorg ervoor dat je notities in orde zijn.

  • Zorg voor een evenwicht tussen studie en ontspanning. Afwisseling houdt je hoofd fris.

  • Als je telkens tijd neemt om leuke dingen te doen, zodat je je tussendoor ontspant, kan de leerstof beter bezinken. Je ontspannen maakt je ook creatiever.

  • Bedenk ook hoe je jezelf kunt belonen voor het harde werken. En geniet van die beloning!

  • Tijdens het examen zelf is het belangrijk te beseffen dat spanning erbij hoort, zelfs goed kan zijn. Blijf rustig. Gebruik je energie voor het examen, verspil ze niet aan gepieker.

  • Voldoende nachtrust zorgt voor een frisse geest.

  • Krijg je tijdens het examen een black-out? Pauzeer dan even of ga verder met een andere vraag of opdracht.

Veel succes!

 

LIEF EN LEED OP HET COLLEGE

Bij mevr. Duyck (leerkracht Latijn, Grieks en leefsleutels) weerklonk op 3 juni een vreugdekreet: Lana heeft een broertje. Het gezin is dolgelukkig met de komst van de kleine Mathias. De trotse mater stelt het goed.
Van harte proficiat aan de trotse ouders!

TELEBLOK

Niet voor alle leerlingen verlopen de examens even vlotjes. Niets mis met een dosis gezonde stress die je helpt presteren, maar wat als de stress verlammend werkt? Wat als twijfels en faalangst de overhand nemen? Leerlingen die het tijdens de examenperiode even niet zien zitten, vinden concrete tips en steun bij Teleblok, de telefoon- en chatlijn van CM.
Teleblok is tot en met 27 juni elke dag van 18.00u. tot 23.00u. bereikbaar via chat. Bellen kan anoniem tussen 18.00u. en 20.30u. op het gratis nummer 0800/13.144.
Ook leerkrachten, coördinatoren en ouders kunnen voor een geruststellende babbel zorgen.

PARKEREN

Het nieuwe parkeerplan van Brussel treedt vanaf 15 juni in werking. De Forumlaan is hieraan toegevoegd en ligt in de groene zone. Dit betekent dat er parkeermeters komen. De tarieven voor het betalend parkeren (van maandag tot en met zaterdag, van 09.00u. tot 18.00u.) zijn 1,50 euro voor 1 uur – 4 euro voor 2 uur – 7 euro voor 3 uur. Het eerste kwartier kun je gratis parkeren. Wie neemt de fiets?

 

 

 

 

 

 

WWW.RUUSBROEC.BE

Wie onlangs de schoolwebsite bezocht, heeft gemerkt dat er naast de praktische informatie over de examens ook een nieuwe rubriek toegevoegd is: NIEUWS. Hier vind je de vorige edities van Beurtelings Parkeren, foto’s van allerlei evenementen op school, alle brieven die met de leerlingen meegegeven werden, en Ruusbroec in de pers. Benieuwd welke leerlingen, klassen of leerkrachten je er vindt? Neem snel een kijkje.
Vind je zelf een persartikel waarin een Ruusbroecer vermeld wordt? Wend je tot mevr. Thielemans.

IGNATIUSTORNOOI

Op 15 mei organiseerde onze school voor het eerst het Ignatiustornooi. Bij deze tweejaarlijkse sportwedstrijd nemen leerlingen van de Vlaamse Jezuïetencolleges het tegen elkaar op en strijden om de beker. Gouden medailles konden in de verschillende disciplines verzameld worden: zwemmen, badminton, half-court tennis, pingpong en dans.
De organiserende sportleerkrachten bedachten een krachtige slogan: ONE spirit team winner. De sporters en helpers van onze school droegen dit motto maar al te graag uit in felgroene T-shirts. Alle deelnemers gingen naar huis met de groene teamspirit-armband als bewijs van deelname.
Het werd nog spannend voor ons college: we behaalden evenveel gouden medailles als het Sint- Jozefcollege in Turnhout. Aangezien de collega’s van Turnhout de dance-battle gewonnen hadden, ging de Ignatiusbeker naar hen.
Proficiat voor de inzet van onze leerlingen!

FIETSCONTROLE

Nu het zonnetje ons aanmoedigt om met de fiets naar school te komen, werd op 4 juni een steekproef gehouden om na te gaan of onze leerlingen veilig onderweg zijn. Het controle-team stond in fluohesje de fietsende jongeren op te wachten. Samen met een ouder, een leerkracht, de studiemeesters en mevr. François controleerde JKK (Jongeren Keren het Klimaat) de 303 fietsende leerlingen bij hun aankomst op school. De focus van de controle lag op de remmen en de fietshelm. Bij 265 leerlingen werkten de remmen naar behoren. Wie niet in orde was, kon tips krijgen van de remspecialisten.
Veel fietsende Ruusbroecers denken eraan om met de fietshelm op naar school te komen, maar er is nog werk om iedereen de noodzaak hiervan te doen inzien. Bij de start van het nieuwe schooljaar komt JKK met een nieuwe fietscampagne om iedereen te sensibiliseren.

MAROKKOFILMAVOND

De leerlingen van 5 en 6 Humane Wetenschappen waren maar al te fier dat ze op 21 mei verslag konden uitbrengen over hun reis naar Marokko. Meteen werd duidelijk dat de projectwerking zeer sterk is: elke leerling nam zijn verantwoordelijkheid op om bij te dragen tot een geslaagde avond. De toeschouwers werden nieuwsgierig gemaakt met themafoto’s, die geïllustreerd werden met telkens een passende uitspraak. Nadien volgde een radioreportage en dé film. Alle aanwezigen in het auditorium waren getuige van de mooie momenten in SOS kinderdorp Imzouren. Na de voorstelling werd het publiek verwend met lekkere muntthee.

PLATOPRIJS

Drie leerlingen van het laatste jaar Grieks-Latijn en Grieks-wiskunde namen dit jaar deel aan de olympiade Grieks. Opdracht: een tekst van Plato vertalen en er een verhandeling over schrijven, waarbij de inhoud van de tekst getoetst werd aan de actualiteit. Onze drie leerlingen vielen in de prijzen. Jeroen Ceusters en Anton Saerens waren bij de vijf laureaten, wat volgens het organiserend comité toch wel heel uitzonderlijk is. Michaël Van Lierde kreeg een eervolle vermelding. Van de tien best presterende leerlingen kwamen er zes van een jezuïetencollege, van wie drie van ons college. Op 22 mei gingen ze trots en onder grote belangstelling hun prijs in ontvangst nemen.

UIT DE OUDE DOOS

LERARENVOETBAL

In de eerste decennia van Ruusbroec speelden de leerkrachten wel eens veldvoetbal tegen leerlingen. Dat gebeurde meestal op het voetbalveldje van Koningslo. In de refter boven hangt daar nog een mooie, nostalgische foto van. Ook ter gelegenheid van de sportdagen in domein Drie Fonteinen in Vilvoorde werd in de namiddag een potje voetbal gespeeld (nadat alle gouden, zilveren en bronzen medailles voor de sprint, het kogelstoten, het verspringen, … uitgedeeld waren).

Maar het liefst van al hielden de leerkrachten het bij zaalvoetbal, bij voorkeur nog op vrijdagavond nà de klassenraad. Er waren doorgaans meer dan leraren genoeg om twee teams te vormen die elkaar partij gaven.
Het doel werd soms wel eens verdedigd door een leerling (Geert Verstraeten bijvoorbeeld), maar doorgaans stonden Bob De Ceukelaire, Paul Kets of Johnny Vercammen in het doel. De eerste was door zijn jarenlange ervaring in het veldvoetbal bijna niet te verslaan. De tweede moest zijn bril een half uurtje van tevoren aan de kant leggen, anders zag hij geen bal aankomen. De derde trachtte, meestal zittend op zijn knieën en met beide armen omhoog, met zijn knalgele joggingspak en brede heupen mogelijke aanvallers uit het lood te slaan.

Zaalvoetbal kent natuurlijk geen fulltime verdedigers (iedereen kan overal opdagen en er wordt heel regelmatig geroteerd), maar sommigen waren daar toch secuurder in dan anderen. Jef Van Craenenbroeck en Willy Stevens bijvoorbeeld. Zij speelden per definitie nooit samen en kozen vaak één voor één hun ploegmaten bij aanvang van de match.

Het middenveld werd bemand door de betere dribbelaars: Jos Vancauwenbergh (onvermoeibare doorbijter die als hij achter stond altijd een paar minuten extra wou spelen), de stilisten Erik Degans en Piet Steurs, Joris Thomas (het betere breiwerk), ...

Daarnaast had je het aanvallend compartiment: Willy Daelemans (met zijn moordend schot), Dominique Wastiels (zeer gevaarlijk vanaf de zijlijn), Arsène Capon (met zijn torso nauwelijks af te stoppen), …

Ten slotte waren er nog een aantal allrounders die het meer van hun loopvermogen dan van hun techniek moesten hebben: marathonman Dirk Vandoren en Pol De Dijn (30 kilo geleden weliswaar).

De match verliep doorgaans vrij geagiteerd en spannend, als afsluiter van alweer een drukke werkweek. Je kunt je voorstellen dat de cooldown achteraf in de kleedkamer en heel af en toe zelfs in het zwembad welkom was. De dubbele Schweppes en … de Duvels in de bar daarna smaakten dan ook heerlijk. En dat leidde tot vrolijke en interessante gesprekken (die soms evenveel impact hadden dan vele vergaderingen overdag).

Memorabel waren ook de wedstrijden op het eind van het trimester, na het gezellig tafelen met een aperitiefje vooraf en een glaasje wijn tussendoor. Gastspelers als Rudy Van Gucht, Herman Moerenhout en Bob Saviolo voetbalden dan ook wel eens mee. Velen herinneren zich hoe Bob Saviolo met de nodige basketkneepjes zijn vakcollega Jos Vancauwenbergh trachtte af te stoppen...

Na verloop van tijd haakten een aantal leerkrachten om diverse redenen af en werd er tegen klassen gespeeld: eerst zesdejaars, dan vijfdejaars, soms zelfs vierdejaars… Stilaan gebeurde dat met een verjongde versie van de lerarenploeg o.a. met Werner Van Roy, Bart Das, Geert Vancauwenbergh, Olivier Blancquaert en Joris Van den Cruijce. Initiatiefnemer was nog steeds Willy Stevens, maar ook Paul Kets, Peter Vrijsen en Dominique Wastiels waren (vaak) van de partij. In 2004 viel het doek over een prachtige gemeenschappelijke hobby van een groep Ruusbroecleraren.