U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

Jan-van-Ruusbroeckollege - Brussel

 

EDITIE 5 – NEGENTIENDE JAARGANG – 19 NOVEMBER 2013

VAN DE REDACTIE

Solidariteit is altijd ten bate van de minsten,
met hen die dagdagelijks uit de boot vallen,
of gewoon vergeten worden.
Solidariteit is bewust worden
dat wij slechts gelukkig kunnen zijn
als wij het allemààl zijn.
Zolang nog één mens te kort heeft aan wat dan ook,
kunnen wij niet stilzitten.
Daarom is solidariteit rusteloos.
Daarom was de man van Nazareth altijd onderweg,
en had Hij zelfs geen steen om zijn hoofd op te laten rusten.

(Uit de schaduw - WZZ)

 

LIEF EN LEED OP HET COLLEGE

De kapel is tijdens de middagpauze geregeld vrijblijvend open voor een stil moment, zowel voor leerlingen als leerkrachten.

OUDLEERLINGENAVOND

Sinds vele jaren nodigen wij onze oud-leerlingen uit die vijf jaar (of een veelvoud daarvan) afgestudeerd zijn. Dit jaar zijn de retorici van 1974,1979,1984,1989,1994,1999,2004 en 2009 aan de beurt.
Van onze pas afgestudeerden (2013) willen we ook wel eens horen hoe zij hun eerste weken in het hoger onderwijs verteerd hebben en daarom heten we ook hen van harte welkom.
We zetten voor iedereen de deuren van ons college open op zaterdag 30 november 2013 vanaf 20.00u.
Uiteraard zullen ook de meeste leerkrachten, oud-leerkrachten en oud-directeur P. De Dijn klaar staan voor een gezellige babbel.
Het is de ideale gelegenheid om bij een smaakvolle pint of een glaasje wijn bij te praten in de bar van het Jan-van-Ruusbroeckollege. Er zal ook gelegenheid zijn om nog eens door het schoolgebouw te wandelen en de vroegere sfeer op te snuiven. Van harte welkom!

AFSCHEID MEVROUW TURCKSIN

De oud-leerkrachtenploeg van het college is weer een lid rijker. Eind oktober heeft mevr. Turcksin de godsdienstfakkel doorgegeven. Vele jaren was zij de rots in de branding voor het vak godsdienst, voor de bezinningsdagen in Mozet, voor de vieringen met leerlingen en leerkrachten, voor de leefsleutellessen en voor nog zoveel meer. Zij was steeds bekommerd om het welzijn van de leerlingen, zij trok zich het lot aan van vele leerkrachten, kortom JvR nam een belangrijke plaats in haar leven in. Zij krijgt nu iets meer tijd om te zingen, samen te zijn met haar kinderen en kleinkinderen en nog meer van haar dromen waar te maken. 

EXAMENS

Alle leerlingen hebben hun examenrooster reeds voor de herfstvakantie gekregen. Het wordt stilaan tijd om te plannen en dus in te schatten hoeveel tijd er nodig is om de leerstof voor het examen verwerkt te krijgen. We gaan ervan uit dat iedereen zijn notities in orde gebracht heeft en dat alle toetsen verbeterd zijn.
Ter opfrissing toch nog even een zestal concrete stappen in het leerproces: plannen - verkennen - lezen en begrijpen (reading) - inprenten  (recite) - controleren - herhalen (review). De volgende BP gaat verder in op studietips en de aanpak van examens.

STUDIEKEUZEBEURS

Met de stap naar het middelbaar onderwijs begint een heel nieuw hoofdstuk in de schoolloopbaan. Als ouder kunt u uw zoon of dochter helpen de juiste keuze te maken. Tijdens de studiebeurs, die georganiseerd wordt door de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), kunt u talrijke T.S.O.- en B.S.O.-richtingen in het Nederlandstalig middelbaar onderwijs in Brussel ontdekken en uitleg krijgen over de vele beroepsopties in de toekomst.
Op donderdag 21 november 2013 is er van 17.00u. tot 20.00u. een avondeditie, speciaal voor ouders. Leerkrachten, vakmensen en specialisten beantwoorden die avond graag uw vragen. Kijk ook eens op www.ontdekjetoekomst.be.
In de maand mei, op het moment dat onze leerlingen voor hun studiekeuze staan, nodigen wij ook de ouders uit op school voor een infoavond over  de studierichtingen binnen het college. De leerlingen van het eerste, tweede en vierde jaar krijgen in de loop van het derde trimester concrete informatie.

DRONGEN

De tweedejaarsleerkrachten zijn op vormingsdagen geweest in Drongen en hebben er heel wat nieuwe ervaringen opgedaan. Daarvan getuigt volgende impressie van een van de deelnemers, mevr. Raes.

Deze twee en een halve dag waren een fantastische ervaring en een verrijking voor ons allemaal. We werden ingewijd in het leven van Ignatius van Loyola, het opvoedingsproject van de Jezuïeten en vernamen wat het betekent om vandaag een christelijk geïnspireerde school te zijn. We hebben de tijd gekregen om stil te staan bij al deze aspecten en bij onze eigen inspiratie en visie als leerkracht van een jezuïetencollege. We werden ook uitgedaagd om op zoek te gaan naar de bron waaruit wij putten als persoon. Niet altijd zo'n eenvoudige opdracht, maar we zijn er als persoon en als collega's sterker uitgekomen.  De oude abdij van Drongen en het prachtige domein errond zijn een ware aanrader voor iedereen die even tot rust wil komen. Wij vinden het fantastisch dat wij deze kans kregen en krijgen als leerkrachten van deze school, maar we hebben het lesgeven (en ook onze leerlingen) uiteraard wel gemist gedurende deze dagen.     

ROS

De cursus Rijbewijs Op School (ROS) zit er weer bijna op. Oud-leerkracht Willy Stevens heeft de leerlingen wegwijs gemaakt in de verkeersregels, zodat de deelnemers de afsluitende test op dinsdag 19 november  met succes kunnen afronden.      

DIRECTIESECRETARIAAT

Wij zijn blij een nieuw gezicht op de administratieve gang te mogen verwelkomen. Mevr. Van Gompel zal zich stilaan inwerken als directiesecretaris. Zij palmt daarom af en toe het CLB-lokaal of het kantoor van mevr. Delgouffe in. Mevr. Van Gompel is een oud-leerlinge, die snel de knepen van de schooladministratie zal leren kennen. Om haar voor te bereiden op haar toekomstige job heeft zij als mentor dhr. Haeck.

OUDERCOMITE

Op donderdagavond 14 november kwamen de leden van het oudercomité samen met de directie. Een van de items was het vak Frans. De leerkrachten Frans kregen een uitstekende gelegenheid om hun taalvak voor te stellen. De werkwijze, het didactische materiaal, de werking van de vakgroep, de aanpak van kennis en vaardigheden waren een paar van de topics die aan bod kwamen.  Als afsluiter kregen de ouders een ouderwets dictee voorgeschoteld met daarin een aantal  tongbrekers zoals: Que lit Lily sous ces lilas-là? of  Sam dit: 'Samedi, ça me dit.' Leuk om de hersens even te pijnigen en terug te denken aan de tijd van toen.

UITZONDERLIJKE BROODJES

Op school hechten we veel belang aan een gezonde en milieubewuste levensstijl. We nodigen de leerlingen uit om even stil te staan bij het lunchpakket. Zorgen de boterhammetjes voor een gevarieerde maaltijd? Zijn ze verpakt in papier of in een brooddoos? Prima! Aluminiumfolie willen we, wegens zijn milieuonvriendelijk karakter, uit de refter weren. Drink je voldoende? Aan de waterfonteintjes kun je je drinkbeker vullen met heerlijk fris water. Eet je lokale producten? Dan denk je globaal!
Het gebeurt in ieder gezin wel eens dat er onverwacht geen brood of beleg in huis is. In zo een uitzonderlijk noodgeval biedt de school de mogelijkheid om een smosbroodje (ham, kaas en groentjes) te bestellen. Deze service wordt echter zo fel gesmaakt, dat de schoolwerking in het gedrang komt! We willen in de eerste plaats onze jongeren opvoeden tot bekwame en bewuste jongeren. Hierbij een oproep om de brooddozen te vullen met gevarieerd lekkers van thuis.

SCHOOLCROSS

De meisjes en jongens van de eerste graad hebben hun atletisch vermogen in de verf gezet tijdens de voorbije schoolcross. Op het podium pronkten bij de meisjes uit het eerste jaar Annabel Jacobs (1 LE), Margot Kegels (1 LA) en op de eerste plaats Laura Stuyck (1 LB).
Bij de jongens waren het Daan Hendriks (1 LB), Alexandre Hercot (1 LA) en op de eerste plaats Nathan Tops (1 LC).
Wie verscheen er dan op het podium bij de tweedejaars? Bij de meisjes: Stina Scheerlinck (2 MC), Eline Vandam (2 MA)  en op de eerste plaats Anne Verhamme (2 LC). Bij de jongens schitterden Mathieu Vermeire (2 MC), Lewie Swiggers (2 GrLa) en op de gouden plaats Victor Van Eenaeme (2 LB).
We wensen alle deelnemers een dikke proficiat voor  hun mooie sportieve prestatie.