U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

 

EDITIE 6 – ZEVENTIENDE JAARGANG – 23 DECEMBER 2011

VAN DE REDACTIE

Onze wens is dat je minstens elke dag...
één fijn moment mag beleven,
een ontmoeting, een lach, een uitgestoken hand, een blik vol begrip,
iets schoons, iets goeds, iemand in wie je vertrouwen stelt,
iets dat je boeit, iets waarbij je herademt, opnieuw moed krijgt,
waarbij je gaat zingen, danken en durven,
iets dat je stil maakt, iets dat je ontroert, iets dat je bidden doet.

Onze wens is...
dat je minstens één mens mag hebben bij wie je geborgen bent,
in wie je vertrouwen stelt, bij wie je thuis kunt zijn.

Onze wens is...
dat je minstens één mens gelukkig mag maken,
door je verschijning, je spreken, je luisteren en je goedheid, je aanwezigheid, je vriendschap...

Kerstmis vieren doen we niet in de ijdele charme van romantiek, engelenhaar en zeemzoete muziek, maar in een echte tocht naar Bethlehem.
Met Kerstmis worden we uitgenodigd om mee te gaan naar Bethlehem en in te stappen in het verhaal van de herders en de wijzen, in de tragiek en de vreugde van Jozef en Maria.
Kerstmis vieren betekent luisteren naar elkaar en naar mensen die God laten geboren worden in mensen voor wie er geen plaats meer was in de herberg.

Het personeel en de directie van het Jan-van-Ruusbroeckollege wensen alle leerlingen, hun ouders en alle sympathisanten van de school een gezellig jaareinde en een hoopvol 2012.

LIEF EN LEED OP HET COLLEGE

Wij gedenken de grootvader van Sarah Bovy (6 EcMT) en de overgrootvader van Elien Guldentops (3 Wet).

Elke dinsdagmiddag is de kapel vrijblijvend open voor een stil moment, zowel voor leerlingen als leerkrachten.

SALON VAN DE VERVOERSPLANNEN

Op vrijdagmiddag 25 november trokken vijf leerlingen met mevr. Vanoverbeke en mevr. Thielemans naar het centrum van Brussel. Ze bereikten in twee bewegingen het Koningsplein, met de tram én met de trein. Het hele traject vroeg iets meer tijd dan was voorzien, maar het beginuur van de workshop werd gehaald.
Deze delegatie ging niet naar het Eerste Salon van de Schoolvervoerplannen om daar wat te flaneren en informatie te vergaren, wel om er zelf een presentatie te geven. De opkomst viel tegen, zeker omdat ter plaatse Nederlandstaligen en Franstaligen in aparte groepen werden opgedeeld. Toch zetten onze leerlingen een knappe presentatie neer en spraken ze vol overgave over de fietsacties van de voorbije jaren. Hun PowerPointpresentatie bood hun een stevig houvast; onze keuze om leerlingen de acties te laten trekken, bedenken en uitwerken werkt op Ruusbroec alleszins. Het was een goede oefening om deze duurzame en sportieve boodschap door te geven.
Goed gedaan, Annelien, Céline, Dieter, Katrien en Mary!

Ondertussen houden we ook het dossier van de heraanleg van de Mutsaardlaan in het oog. We zien daar graag fietspaden verschijnen zoals op de Strombeeklinde. Onze leerlingen kunnen vanuit Strombeek en Grimbergen nu al een veiliger traject fietsen.

Voor de volwassenen onder ons nog een goede tip van een ervaren fietser:

Als u een fietser met de auto moet inhalen, geef hem dan tenminste voldoende ruimte om te vallen!

Eddy Merckx

RUUSBROECONTBIJT

Zoetigheid is niet weg te denken op school zodra de maand december begonnen is. We zien ze als een extra investering, zodat de leerlingen voldoende energie hebben voor de examens.
Op 2 december kreeg iedereen 's morgens een lekkere koffiekoek met warme chocomelk of fruitsap. Dit werd door iedereen gesmaakt. De Ruusbroecband klonk dit jaar zeer goed en had een ruim repertorium.
Klusjesman, econoom, onthaalmedewerkster en directeur, ze zaten in een reuzengroot kruiswoordraadsel verstopt. De meeste klassen maakten er op 2 december een gezellige zoektocht van. Een hulpsint mocht drie klassen verrassen met een ferm stuk speculaas. Proficiat aan 1 LD, 5 EcMT en 6 EcMT.
's Avonds werd de personeelsvergadering afgesloten met een pannenkoekenbak. Nog maar eens een bevestiging dat het secretariaat verborgen talenten heeft. Hartelijk dank aan mev. Delgouffe en de heren Vancauwenbergh en Van der Draaij.
Op zondagnamiddag kwamen 32 kindjes van personeelsleden in de bar rond de troon van Sinterklaas zingen en een pakje ophalen. Vertederend om te zien met welke grote ogen ze uitkeken naar deze ontmoeting en hoe geduldig en gedisciplineerd ze hun beurt afwachtten. Tegen de achtergrond van de nieuwe reglementering om in de toekomst kinderen van personeelsleden voorrang te geven bij de inschrijving op school - ten vroegste vanaf september 2013 - leerden we al enkele fijne kandidaat-leerlingen kennen.

Op maandagvoormiddag deden Sint D en Sint K samen met speelse leerlingen de ronde van een veertigtal klassengroepen met snoep en mandarijntjes. Alleen maar brave kinderen op school? En in de lerarenzaal! Vooral bedankt aan de zes zesdejaars!

M E P

MEP staat voor de samenwerking tussen de vakken  Muzikale opvoeding, Esthetica en Plastische opvoeding. Het project ontstond vorig schooljaar en wil de creatieve krachten op onze school  bundelen en alle kansen bieden. Dit gebeurt door een vak-en graadoverstijgende werking, waardoor leerlingen van het zesde jaar en het eerste jaar samen elkaars talenten ontdekken, wat uniek is op onze school!
Vorig schooljaar werkten ze een totaalspektakel uit met als thema  Face Yourself . Ze brachten het op de planken bij de opening van het auditorium. De reacties, zowel van de deelnemers als van het publiek, waren laaiend enthousiast!
Dit jaar kiezen we voor het thema Generation Y.  De leerlingen van de eerste graad werken opnieuw samen met de zesdes. Ze zullen een muur in de oude fietsenloods tot kunstmuur omtoveren.  Deze creatie zal tijdens het schoolfeest feestelijk onthuld worden met een klankinstallatie, fotopatchwork, dans en muziek. De fietsenloods zal nooit meer dezelfde zijn… We houden jullie op de hoogte!

ADMINISTRATIE

Bij het kerstrapport voegden wij een document met alle informatie om met voorrang broers en zussen in te schrijven vanaf 9 januari 2012.
We vragen één van de ouders om tussen 9 en 27 januari bij de directiesecretaris het inschrijvingsregister te komen ondertekenen en de fiche in te vullen.
Alle andere kandidaat-leerlingen kunnen zich op maandag 30 januari tussen 12 en 15 uur telefonisch aanmelden op het gratis telefoonnummer 0800 63 600. We rekenen op een vlot verloop van deze nieuwe procedure!

RIJBEWIJS OP SCHOOL

Dankzij het ministerie van Mobiliteit krijgen leerlingen van secundaire scholen de gelegenheid om deel te nemen aan het project Rijbewijs Op School. Dit is een initiatief van de Vlaamse Stichting Verkeerkunde in samenwerking met de scholen, de rijscholen, erkende rij-instructeurs en examencentra. Leerlingen krijgen gratis acht theoretische lessen aangeboden en kunnen daarna ook het theoretisch rijexamen op school afleggen.
Dit schooljaar schreven 37 van onze zesdejaars hiervoor in. Twee onder hen waren nog geen 17 jaar oud op de examendag: zij krijgen een gratis voucher om na hun 17e verjaardag in een examencentrum hun examen af te leggen.
Willy Stevens, zeer ervaren rijinstructeur en oud-leerkracht van onze school (hij gaf nog les aan ettelijke papa’s van deelnemers), gaf met veel enthousiasme, dynamiek en diepgang de theoretische opleiding. En met succes! Dertig van onze leerlingen zijn geslaagd, de andere vijf zullen later in het examencentrum een tweede kans krijgen. Proficiat voor jullie inzet.
We duimen dat ze allemaal degelijke en veilige chauffeurs zullen worden.

 

UIT DE OUDE DOOS: RUVOK

Al van in de beginjaren werd er op Ruusbroec veel aan sport gedaan. Niet te verwonderen eigenlijk: het college had al een sportzaal en een zwembad voor aan het grote klassenblok begonnen werd! De eerste directeur, Pater V. Verelst, stimuleerde alle sporten en enkele leerkrachten assisteerden hem, zelfs tot in Leuven waar zij Mon Vanden Eynde, Gaston Roelants en zijn poulain, de jonge Fons Breydenbach (enkele jaren geleden al overleden), in actie zagen tijdens de NSVO-atletiekkampioenschappen. Door de leerkrachten en leerlingen zelf werd, naast pingpong, op Ruusbroec vooral voetbal gespeeld. De voetbalwedstrijden tussen leraren en leerlingen op woensdagnamiddagen in Strombeek waren dan ook legendarisch.

Begin jaren 70 is naast en uit die sportieve activiteiten Ruvok ontstaan. Ruvok (letterwoord voor Ruusbroec Volleybal Kring) was een vriendengroep van leerkrachten en leerlingen die meer dan 25 jaar volleybal speelde op het Jan-van-Ruusbroeckollege.

Onder impuls van Bob De Ceukelaire werd deelgenomen aan liefhebberstornooien o.a.  van Hooghuys Wemmel, in Haacht,  van Makasi Koningslo enz. Dat vlotte erg goed, er werd met plezier gespeeld en de resultaten waren navenant.
In 1974 startte Ruvok in de regionale competitie. Het was een ploeg met een mix van leerkrachten en leerlingen (volgens de statuten uitsluitend van JvR) met als eerste trainer Jos Mertens uit Wemmel.
Met Bob D.C. als trainer het jaar daarop, werden we zelfs kampioen in tweede  regionale. Enkele namen van toen: Bob D.C., Willy Stevens, René Deneyer, Herman Nieuwlandt, Erik Degans (oud-directeur),  en enkele leerlingen van het eerste uur: F. Van Lindt, H. Winderickx en Jo Ghysen. Wat later kwam ene Peter Vrijsen (jawel, de huidige adjunct!), de ploeg versterken, samen met J. en H. Matthys, P. Van Rossen, J. en G. Blyaert., P. en S. Van Eeden. Dat waren allemaal producten van de jeugdploeg van Ruvok, die ook met succes in competitie uitkwam.
Naast deze beide teams was er ook nog een vrijetijdsvolleybalteam, een mix van mannen en vrouwelijk schoon, actief in de sportzaal en nadien vaak nog actiever in de bar …
Het volleybal leefde op JvR en dankzij Ruvok kwam er al in de jaren 80 een (door vader Cloet) zelfgemaakt  elektronisch scorebord in de sportzaal. Het hangt er nog altijd, maar wordt helaas nog zelden  gebruikt.
Daarnaast werden ook  onvergetelijke weekends georganiseerd o.a. in Retie en een Zwitserlandreis met tochten op gletsjerijs 'in cordée en met crampons'.
De inkomsten van de club kwamen uit de stickerverkoop en de organisatie van eetfestijnen. Deze formule werd kort daarop door de school zelf overgenomen op het jaarlijkse schoolfeest.

Maar aan alle mooie dingen komt een eind. Ook Ruvok werd eind jaren 90 opgedoekt, vooral omdat de leerkrachten stilaan ouder werden en de leerlingen een overvloed aan sportmogelijkheden hadden, op en naast het college ...
Met de laatste centen uit de Ruvok-kas werden de stenen pingpongtafels op de speelplaats aangekocht en geschonken aan de school. Voor sommigen een blijvend aandenken aan Ruvok, een typische spin-off van de Ruusbroec-mentaliteit van de eerste dagen. 

W. Stevens en B. De Ceukelaire