U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

Jan-van-Ruusbroeckollege - Brussel

 

EDITIE 11 – ACHTTIENDE JAARGANG – 11 MAART 2013

VAN DE REDACTIE

De lente is warm of koud, wind of stil, zoet of stout, bang of pril
Afwisselend nors en aardig
De lente is licht of zwaar, mild of dwaas, net of naar, lief of bars
Afkeurends of prijzenswaardig

De lente is nu eens complete verrukking
En  dan weer een stukje totale mislukking
Een beetje verlies of een beetje gewin
En het eindresultaat ligt er mooi tussenin

De lente is warm als wijn, koel als bier, zonder lijn, of vol zwier
Afwisselend meer en minder
De lente is dun of dik, zacht als jij, hard als ik, dwaas als wij
Ze sukkelt van rups naar vlinder ...

Uit De Lente van Jules De Corte

 

LIEF EN LEED OP HET COLLEGE

Wij gedenken de overgrootmoeder van Lotte (1 LB) en Tim (4 LB1) Van den Bogaert en de grootmoeder van Raul Tölken (1 LC).

Wij verwelkomen Billie, kleindochtertje van de heer Degans (oud-directeur). Proficiat aan de trotse grootouders!

 

DE AVONTUREN VAN DE BRAVE SOLDAAT SJVEIK

Sedert begin januari zijn meer dan dertig leerlingen uit het zesde jaar drie avonden per week druk aan het repeteren. Tijdens de krokusvakantie gingen zij, onvermoeibaar als ze zijn, daarmee zelfs op een zondag enthousiast verder.
Ze zijn vastbesloten om van hun leerlingentoneel anno 2013 iets onvergetelijks te maken. Dat ze beslist geen risico' s uit de weg gaan, blijkt uit hun ambitie: het publiek te laten genieten van hun zang-, acteer en musiceertalent!
De avonturen van de brave soldaat Sjveik (J. Hasek) vertelt het gekke verhaal van een kleine (naïeve, doortrapte?) schlemiel, die in de Eerste Wereldoorlog probeert overeind te blijven.  Daartoe voert hij een geniepige strijd met zijn oversten door hen op hun woord te nemen, hun bevelen letterlijk uit te voeren en zo de absurditeit ervan duidelijk te maken. Door alle oorlogsperikelen heen gaat hij zijn weg én ... stuurt hij zijn eigen leger de verkeerde kant op.

 

Cultuurcentrum Strombeek: donderdag 14, vrijdag 15 en zaterdag 16 maart 2013 om 20.15 uur.

Kaarten kosten 7 € en zijn tijdens de pauzes te koop op school bij de spelers, en op de avond van de voorstelling aan de kassa. Ook bij dhr. Haeck, via directiesecretariaat@ruusbroec.be of tel. 02/268.10.36.

De spelers en medewerkers rekenen op jullie sympathieke en hartverwarmende aanwezigheid!

 

PROJECTDAGEN 2013

Zoals beloofd vindt u op onze website een uitgebreid verslag van de voorbije projectdagen. Klik daarvoor hier. Wij danken de persploeg (Louise De Meese, Silke Claeys, Birgit Luycx, Julie Appelmans), mevr. Vercauteren en dhr. Laporte.

 

3 GrLa-LA HAALT EEN EUROPESE PRIJS BINNEN

De leerlingen van 3 GrLa-LA zijn pas terug van een keitoffe week in het Kepler Gymnasium van Freudenstadt (Duitsland, Zwarte Woud). Deze vijfdaagse, in het kader van het Comeniusproject, dat onze school met drie partnerscholen verbindt, had als doel ethisch verantwoorde advertisements (@dd the ads) te maken.
In het koude en flink besneeuwde Freudenstadt was de jeugdherberg een lekkere warme plek om samen te eten, te spelen, te zingen of te werken. Het bezoek aan  het grootse Mercedesmuseum in Stuttgart was de moeite waard. De uitstap naar Straatsburg en de rondleiding in het gigantische Europees Parlement brachten de Europese idee achter ons project wat dichterbij.  Op dinsdagavond kregen wij de ads voorgeschoteld die elke school speciaal voor dit project had voorbereid. Een van onze inzendingen haalde de finale en eindigde op een schitterende tweede plaats.
Op woensdag stond de volgende opdracht op het programma: hoe herschrijf je ethisch niet-verantwoorde ads? Een halve dag filmen, knippen en plakken in kleine groepjes brachten  bij de avondvoorstelling echte pareltjes aan het licht. Het resultaat van al dit werk zal op school te zien zijn op de Europese avond in het derde trimester en tijdens het schoolfeest.
Op vrijdag werd met pijn in het hart afscheid genomen van onze vrienden uit Veldhoven, Parijs en Freudenstadt. Dit was een  Europese week om niet snel te vergeten ...

Vivian Dip (3 LA) getuigt:

Onze week in Freudenstadt was echt een levenservaring. We hebben er geleerd hoe je samen kunt werken met leeftijdsgenoten die niet je taal spreken. Heel snel ontstond er een hechte band tussen de deelnemers. En dan waren er nog de supertoffe activiteiten met als afsluiter een avondje karaoke. Mijn koffers staan nu al klaar voor een volgend Europees forum.

 

SPEELPLEINEN VGC

Ben je 16 jaar en wil je aan de slag als animator in de paas- en zomervakantie, dan kun je terecht bij de Vlaamse Gemeenschapscommissie speelpleinen voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Een folder kun je ophalen bij de graadcoördinatoren en meer info kom je te weten via http://speelpleinen.vgc.be.

 

VERLOREN VOORWERPEN

Alle leerlingen konden de voorbije dagen in de Forumzaal op zoek gaan naar hun verloren voorwerpen. Er blijft echter nog een heleboel liggen. Daarom vragen wij met aandrang eens goed te kijken of jullie echt niets missen. De voorwerpen blijven niet zo heel lang meer in de Forumzaal liggen. Haast is dus geboden.

 

SOS KINDERDORPEN

SOS Kinderdorpen Imzouren dankt JVR voor de schenking van 3740 €, de mooie opbrengst van de couscousavond. Het dorp Imzouren ligt in het noorden van Marokko en telt 13 huizen voor gezinnen. SOS Kinderdorpen bouwde er een kleuter- en lagere school, waar vandaag 250 kinderen zijn ingeschreven. Via de website www.sos-kinderdorpen.be kunt u hierover meer informatie vinden.

 

STUDIEKEUZE-AVOND

Vrijdag 1 maart brachten een 40-tal oud-leerlingen de school een bezoekje om hun ervaringen in het hoger onderwijs te delen met onze zesdejaars en hun ouders. Deze info-avond kent reeds een jarenlange traditie op onze school. Om 19.00u. gingen we van start met een plenum waar de oud-leerlingen uitvoerig getuigden over enkele algemene onderwerpen zoals de overgang van Ruusbroec naar het hoger onderwijs, de manier van examineren, communiceren en begeleiden in het hoger onderwijs, de gevaren en deugden van het kotleven, … Professor Jan Vermant (docent op het department Chemical Engineering aan de KUL en tevens papa van Marie en Joannes) gaf uitleg over het wat en waarom van de vanaf volgend academiejaar ingevoerde ijkingstoets wiskunde aan de KUL en UGent. Deze toets is een bijkomend hulpmiddel (voor toekomstige studenten in een universitaire richting met zware component wiskunde) om een doordachte studiekeuze te maken.
Vanaf 20.15u. werden de oud-leerlingen verdeeld over verschillende klaslokalen volgens hun studierichting. Zo konden onze zesdejaars bij hen terecht voor specifieke informatie over een studierichting waar hun voorkeur naartoe gaat. Een brede waaier aan studierichtingen kwam op deze manier aan bod. Ondertussen kregen de ouders wat meer uitleg van dhr. Tack over slaagcijfers in het hoger onderwijs, de BAMA-structuur en het leerkrediet.
Nadien was er nog de mogelijkheid om na te praten met enkele oud-leerlingen in de bar. Hopelijk bracht deze avond onze laatstejaars weer een stap verder in hun studiekeuzeproces. We nodigen hen ook uit om hun studiekeuze verder te bespreken met (een van) hun leerkrachten. Wij hopen dat ze op deze manier sterk aangemoedigd worden om zeer bewust en doordacht te kiezen. Wat een zeer belangrijke factor is voor hun slaagkansen in het hoger onderwijs.