U bevindt zich hier: thuis > nieuws > ruusbroecinfo

Vlaanderen Brussel Europa

ruusbroecinfo

Jan-van-Ruusbroeckollege - Brussel

 

EDITIE 9 – ZEVENTIENDE JAARGANG – 07 MAART 2012

VAN DE REDACTIE

Zolang je maar draagt
wat zij dragen
je tas, je tas
in de goede kleur
niet mooier dan zij
dat geeft maar gezeur
Zolang je maar roept
wat zij roepen
hé rare, hé gare
en meiden nafluit
niet leuker dan zij
anders lig je er uit

(fragment uit: BEN IK DAT) van Frank Eerhart

De Vlaamse overheid organiseerde voor de vierde keer haar Vlaamse Week tegen pesten op school (16 februari tot en met 20 februari). Ook onze school zegt NEEN tegen PESTEN. We proberen op school voor een veilige sfeer te zorgen waarin alle jongeren zich goed voelen en vrij zijn van pesterijen. We werken samen aan een omgeving waarin we elkaar proberen te begrijpen en elkaars eigenheid aanvaarden.

LIEF EN LEED OP HET COLLEGE

Veel vreugde bij dhr. Moerenhout (studiemeester) en zijn familie. Hij verwelkomt zijn tweede kleindochter. Net op de valreep kon hij kleine Liv nog gaan bewonderen voor hij met onze leerlingen naar de Oostenrijkse bergen vertrok. Ook mevr. Gilis (leerkracht Frans) loopt er stralend bij. Enkele maanden na de geboorte van kleindochter Merel mag zij ook haar tweede kleindochter Pien verwelkomen. Van harte proficiat aan de jonge ouders en de trotse grootouders.

UITNODIGING

Het zijn rare vogels, de personages van De Kersentuin. De ene is zo doof als een kwartel, de andere zingt de hele dag tot groot ongenoegen van de rest. De ekster zoekt wat blinkt en de aasgier profiteert van het verval. Pino struikelt over zijn eigen voeten. En het duifje…is steeds verliefd. Het spechtje werkt maar door. De struisvogel steekt zijn kop in het zand.

Veel gekwetter en weinig actie in De Kersentuin.

Er zijn veranderingen op til en de personages zijn niet in staat daarop in te pikken. Ze zijn gevangen in oude patronen. Ze zitten vast in de nostalgie van lang vervlogen tijden of ze preken de idealen van de toekomst. Slechts een enkeling beleeft het nu.

Herkenbaar, toch?

De leerlingen van het zesde jaar voeren dit jaar voor jullie, ouders, grootouders, broers en zussen, vrienden en kennissen, De Kersentuin van Anton Tsjechov op. Ze zullen het beste van zichzelf geven in de schouwburg van het CC Strombeek–Bever op donderdag 15 maart, vrijdag 16 maart en zaterdag 17 maart om 20.00u. Tickets (7 euro) zijn vanaf maandag 27 februari te koop bij de spelers tijdens de pauzes op school, via directiesecretariaat@ruusbroec.be, telefonisch (02/ 268.10.36) of op de avond zelf in het CC.
Van harte welkom!

SOCIALE MEDIA ?.0

4G, hashtag, iCloud, pageflip, eBook, ... vertrouwde woordenschat voor de een, futuristische termen voor de ander. Nochtans worden deze blitse termen al eens gebruikt wanneer we het hebben over de digitale dag van vandaag. Zo ook donderdagavond op 28 februari 2012 op de jaarlijkse thema-avond georganiseerd door het oudercomité. Gastspreker Steven de Smet, hoofdcommissaris van de Politie Gent, deelde zijn inzichten met de aanwezige geïnteresseerden over de invloed van sociale media op ons dagelijks leven.
Kunt u zich nog voor de geest halen dat u enkel gesprekken voerde van persoon tot persoon? Kunt u zich nog dat enthousiasme en die kinderlijke verbazing voorstellen bij het verzenden van uw eerste e-mail, sms of tweet? Kunt u zich nog herinneren dat profiel lange tijd enkel en alleen zijaanzicht betekende? De modernste technologieën hebben we ons in geen tijd eigen gemaakt. Want bejubeld door de een en verafschuwd door de ander zet de digitalisering van onze maatschappij zich onverminderd voort anno 2012. En dit tegen een razendsnel tempo : iedere twee jaar verdubbelen de snelheid en de capaciteit van onze computers.  Dit is een onomkeerbare technologische en maatschappelijke evolutie, onbeperkt en onbegrensd. Zijn we er klaar voor?
En is het onderwijs er klaar voor? Leerlingen zijn immers kinderen van hun tijd. Wil de school een clash vermijden, dan zal zij op een andere manier moeten beginnen denken en zich aanpassen aan en inwerken in de wereld van de digital natives, aldus De Smet. Uiteraard op een kwalitatieve, kritisch onderbouwde en creatieve manier. Hoe alle digitale snufjes en tendensen concreet en succesvol in het onderwijs kunnen worden toegepast is nog niet geheel duidelijk. Vast staat wel dat het een entertainende – want zo heet dat in dit tijdperk – uitdaging zal zijn voor de leerlingen en leerkrachten van morgen, maar ook voor die van vandaag!

STUDIEKEUZEAVOND

Vrijdag 2 maart brachten een veertigtal oud-leerlingen de school een bezoekje om hun ervaringen in het hoger onderwijs te delen met onze zesdejaars en hun ouders. Deze info-avond kent reeds een jarenlange traditie op onze school, maar dit jaar werd de formule in een nieuw kleedje gestoken. Om 19.00u. gingen we van start met een plenum waar de oud-leerlingen uitvoerig getuigden over enkele algemene onderwerpen zoals de overgang van Ruusbroec naar het hoger onderwijs, de manier van examineren, communiceren en begeleiden in het hoger onderwijs, de gevaren en deugden van het kotleven, …
Vanaf 20.15u. werden de oud-leerlingen verdeeld over verschillende klaslokalen volgens hun studierichting. Zo konden onze zesdejaars bij hen terecht voor specifieke informatie over een studierichting waar hun voorkeur naartoe gaat. Een brede waaier aan studierichtingen kwam op deze manier aan bod. Ondertussen kregen de ouders van de zesdejaars van een CLB-medewerker wat meer uitleg over de BAMA-structuur en het leerkrediet. Nadien was er nog de mogelijkheid om na te praten met enkele oud-leerlingen in de bar.
Hopelijk bracht deze avond onze leerlingen weer een stap verder in hun studiekeuzeproces. We nodigen hen ook uit om hun studiekeuze verder te bespreken met (een van) hun leerkrachten. Wij hopen dat ze op deze manier sterk aangemoedigd worden om zeer bewust en doordacht te kiezen. Zodat hun slaagkansen in het hoger onderwijs de hoogte ingaan.

VALENTIJN MET VOICE

Naar aanleiding van Valentijn organiseerde VOICE op 14 februari twee verschillende acties. Allereerst werd de school met behulp van VOICE en enkele vrijwilligers maandagavond versierd met meer dan honderd rode hartjes! Zo werden de leerlingen al van ’s morgens in een romantische sfeer ondergedompeld.
Tijdens de pauze van tien uur wilden we de samenhorigheid van de school vergroten en daarom werd er, voor het eerst sinds zes jaar, nog eens een foto gemaakt van de hele school! Leerlingen, leerkrachten en directie: iedereen kon erbij. Het resultaat kon u al bewonderen in de vorige Beurtelings Parkeren.

Tijdens de middagpauze werd in het lokaal Nederlands een romantisch decor opgezet waarin leerlingen en leerkrachten konden poseren met hun vrienden, vriendinnen of geliefden. ’t Fotokot was een groot succes! De leerlingen zijn massaal op de foto gegaan en er hing een heel fijne sfeer. De foto’s zullen weldra te bewonderen zijn op de site van de school.

WAGRAIN

De walm van zwetende vermoeidheid ontsnapt uit de autocar. De leerlingen strekken na een busrit van minstens 15 uur hun ledematen en gaan op zoek naar adem om hun bewondering over de Oostenrijkse bergen  uit te drukken. Wagrain is een dorpje dat niet alleen in de winter, maar ook ’s zomers een grote aantrekkingskracht uitoefent op de modale bergliefhebber.
Onze leerlingen zijn er echter op uitgerust om hun talenten op sneeuw en in een winters landschap te kunnen botvieren. Onze derdejaars binden ski’s of snowboards aan tijdens de krokusweek en tijdens de eerste paasvakantieweek is het de beurt aan de junioren van de eerste graad.
Op de eerste dag eindigt het eerste opgewonden gekeuvel in de kabellift op de top van de Grafenberg. Al snel ontdekken de groentjes dat het pittig zwoegen is om gestructureerd een daling aan te vatten. Letterlijk met vallen en opstaan fun hebben blijkt een accurate omschrijving van de eerste uurtjes wintersport. Na luttele dagen is het gevoel van voldoening des te groter en sluipen duurdere termen de conversaties tussen de jongelui binnen. Een three-sixty in de half-pipe lijkt dan maar een zoveelste uitdaging.
De leerlingen vervelen zich geen minuut. De ene afdaling volgt na de andere en ’s avonds wacht hun een erg gevuld programma van entertainment door erg ervaren monitoren. Het is dan ook altijd tranen met tuiten huilen als het einde van de stage zich aankondigt. Echt waar, zeven dagen is te kort.

DE PROJECTDAGEN

Onze persploeg (Evelyn Ulens en Lise Cloet uit 4 HW, Arno Van Malderen en Naomi Kumiko Steppé uit 4 EcA) maakte het volgende verslag. Bekijk zeker ook eens de foto’s op onze site.
De zesdejaars kregen de opdracht een vegetarische maaltijd voor te bereiden, wat toch niet zo’n gemakkelijke opgave bleek te zijn. Hun hoofdthema was duurzaamheid:  duurzamer produceren en duurzame landbouw. Zij werkten dit thema grondig uit.

Het vijfde jaar had een startdag van SMS (Solidariteit voor een Mooiere Samenleving). Een dagje Aken bracht hen in echte carnavalstemming.

De vierdejaars beleefden een actieve stage. Zij werden ingedeeld in verschillende groepjes.

Wij danken:

- Dare to be different voor hun inleefatelier met gehandicapten
- Natuurpunten Grimbergen , Malderen & Evere
- Kleuterschooltjes in Oppem, Strombeek en Sint-Joost-Ten- Node
- Poverello
- CAW Vilvoorde, Lethas

Tijdens de projectdagen amuseerden 25 leerlingen van het vierde jaar zich twee dagen lang met volwassenen die Nederlands leerden aan de Lethas-school. 
Donderdag stelden ze samen een menu op, deden ze inkopen en wandelden ze
door Molenbeek. Vrijdag gingen ze koken bij de mensen thuis en interviewden ze elkaar. Een ontzettend leuke ervaring!

Het derde jaar kon genieten van Uitgeprocedeerd dat gebracht werd door Deezillusie. Ook het vierde jaar keek mee. Toen de voorstelling was afgelopen, speelden de derdejaars verschillende spelletjes, waaronder het spel D-stress. Ook info over drugs, seksualiteit en EHBO waren activiteiten die plaatsvonden tijdens deze projectdagen.

 

 

De eerste graad werkte rond het thema diversiteit. We laten enkele leerlingen aan het woord:

De Afrikaanse dans was heel hevig en vermoeiend. Het was wel leuk dat die werd gegeven door iemand uit Senegal. De trommels zorgden voor het ritme en de Afrikaanse dans zorgde voor het plezier.
Ik heb tijdens het spel broodje special veel geleerd over de klas en dat je niet op een eerste indruk of het uiterlijk mag afgaan. Dit spel zet je ook wel aan het denken over holebi's. (Jasper Declercq 1 MA)

Mijn klas heeft de workshop fotomap gevolgd, waarbij we hebben ervaren dat iedere mens, zonder dat hij het beseft, vooroordelen heeft op basis van de huidskleur, de kleding, en hoe oud iemand eruitziet.
Ook hebben we de film Machuca bekeken, waardoor we het verhaal over Chili gedurende de regeerperiode van Pinochet hebben ervaren, wat ons een andere kijk gaf op de vroegere situatie van Chili gaf. (Arne Michiels 2 MB)

De film was heel goed, hij geeft een andere kijk op een deel van de Zuid-Amerikaanse geschiedenis. Het hoofdpersonage, Machuca, is een leeftijdsgenoot en dat zorgt ervoor dat je je in hem herkent. Dankzij de uitleg van de uitwisselingsstudenten uit Chili weten we nu meer over het onderwijs in het hedendaagse Chili. (Julien Van Nuffel 2 MB)

Help! Dansen!! Maar neen, het was echt leuk! Een vrouw van Zuid-Amerikaanse afkomst kwam ons een cursus salsa en zumba dansen geven. Het meeste hebben we met de salsa gewerkt : draaien, springen, shaken! Samen met de klas hebben we leuk leren dansen en een hoop plezier gemaakt! (Amber De Leener 2 MA)

Tijdens de projectdagen dansten we samen met onze klas de Bollywood. Deze dans was heel plezierig, maar wel vermoeiend. We speelden ook het spel Kwinkslag. Bij dit kaartspel kregen we de spelregels maar even te lezen, mochten we niet spreken en de winnaar moest vervolgens aan een andere tafel meespelen. Aan de andere tafel was ik verbaasd en het was even denken om te snappen dat de spelregels hier totaal anders waren. Graag zou ik dit spel nog eens spelen, maar helaas, ik ben nu ingelicht: niet dus. (Frauke De Vis 2 LB)

Het wereldstoelenspel was een spel dat ons wees op de ongelijkheid in de wereld.  Aan de hand van wereldkaarten werd ons duidelijk gemaakt dat er geen eerlijke verdeling is tussen het aantal inwoners en de verdeling van rijkdom/geld. Om deze ongelijkheid op te lossen moesten mensen emigreren en geld lenen, maar ook dat zorgde voor problemen. Veel werk aan de winkel dus. (Louise Goossens 1 LF)

Het eerste jaar liet zich inspireren door de tentoonstelling gevaarlijk jong in het museum Dr. Guislain, misschien jullie wel bekend. We hadden van mevr. Daelemans de opdracht gekregen een gevaarlijk gezicht te tekenen. We kregen een doorzichtig papier en een spiegel. We moesten ons gezicht erop tekenen. Daarna tekenden we gevaarlijke dingen op ons hoofd. Als we klaar waren werd er een foto van ons gezicht gemaakt terwijl wij erachter zaten. (Jelle Hansoul 1 LC)

De sponsortocht was het laatste onderdeel van de dag voor de tweedaagse. Tien kilometer stappen, het leek me veel, ik zag er wat tegenop maar het viel eigenlijk heel goed mee. De ene stapte soms wat trager dan de andere, maar daar werd rekening mee gehouden zodat de klassen goed bij elkaar bleven. De voettocht had twee tussenstops waar je een opdracht moest uitvoeren en een papiertje moest laten tekenen door een leerkracht. Om ongeveer drie uur kwamen we terug aan onze school aan, moe maar super blij dat de vakantie eindelijk begon ! (Lauren Olbrechts 1 LE)